Optisia

Ako zadám predpis?

10.05.2021

Pre zadanie údajov potrebných na výrobu okuliarov je nutné poznať svoje hodnoty. Hodnoty nameraných dioptrií očný lekár alebo optometrista zapisuje na tzv. recept, teda poukaz na okuliare a optickú pomôcku. Ako zdroj informácií môže poslúžiť aj zákazkový lístok – objednávka z očnej optiky z vašich aktuálnych okuliarov. Avšak v prípade, že recept alebo zákazkový list sú staršie ako 1 rok, odporúčame nechať si zrak premerať špecialistom v očnej optike (preklik)

Najjednoduchší spôsob, ako nám môžete dané informácie poskytnúť, je zaslať nám fotku vašich údajov, a naši šikovní oční optici údaje vyplnia za vás.

Údaje môžete vyplniť aj ručne do formulára. Na každom recepte nájdete niekoľko číselných údajov.

Údaje sú vždy zapísané pre pravé a ľavé oko zvlášť. Ako prvé sa vždy označuje pravé oko, značené aj skratkami P, R (ang.) alebo OD (lat.). Nasleduje zápis ľavého oka, označeného ako Ľ, príp. L (ang.) či OS (lat.).

Sférické dioptrie (často skratka SPH) označujú výšku dioptrií s presnosťou na štvrť dioptrií. Pred konkrétnou hodnotnou sa nachádza znamienko: + plus alebo – mínus, na základe ktorého vieme určiť, o akú korekčnú vadu sa jedná. Znamienko + plus pre ďalekozrakosť (hypermetropiu) alebo – mínus pre krátkozrakosť (myopiu). Môžete sa stretnúť so zápisom = rovná sa namiesto znamienka – mínus. 0, teda žiadna dioptria, môže byť zapísaná ako plan / plano.

Čím je dioptria vyššia pri plusových hodnotách, tým hrubšia bude šošovka v strede. Pri mínusových hodnotách presne opačne, s narastajúcou mínusovou dioptriou (matematicky čím menšie číslo) rastie okrajová hrúbka dioptrickej šošovky. V prípade, že sú vaše sférické dioptrie vyššie ako + / - 4, odporúčame pred potvrdením objednávky navštíviť očnú optiku.

Ďalším údajom zapísaným na recepte môže byť cylinder, ktorý sa vždy skladá z dvoch hodnôt – cylindrickej dioptrie a osi.  Výška cylindra (CYL) značí mieru zakrivenia našej rohovky (príp. šošovky) a jednoducho povedané, pomáha nám vidieť ostro. Zapisuje sa pre pravé a ľavé oko zvlášť, a rovnako ako sférická dioptria sa označuje znamienkom + alebo -. Bežná výška cylindra je do + / - 2 dioptrií. V prípade, že je váš cylinder vyšší, odporúčame pred potvrdením objednávky navštíviť očnú optiku. Súčasťou cylindrickej dioptrie je os (AXIS), vyjadrená v stupňoch v rozmedzí od 0 po 180°.

Častokrát sa vyskytuje kombinácia sférickej dioptrie a cylindra. Ale nie je neobvyklý ani cylinder len na jednom oku.

Prizma skladajúca sa z dioptrie a bázy môže byť nasledujúcim údajom na recepte. Pokiaľ sú údaje o prizme vyplnené, odporúčame pre správne nastavenie okuliarov navštíviť očnú optiku.

Na recept sa zapisujú 2 merania – hodnoty pre zhotovenie okuliarov na diaľku a samostatne hodnoty do blízka. Môžeme sa však stretnúť aj so zápisom adícia (ADD, AD), ktorý vyjadruje prídavok dioptrií na blízko. Maximálna hodnota adície je 3. Hodnoty do blízka jednoducho zistíme matematickým výpočtom sférická dioptria do diaľky + adícia = sférická dioptria do blízka. V prípade, že ktorýmkoľvek zápisom nie ste si istý, kontaktujte nás.

Pre správne zhotovenie dioptrických okuliarov je potrebné poznať hodnotu vzdialenosti zreníc, často zapísaného ako hodnotu PD. Môže byť zapísané ako 1 hodnota alebo 2 hodnoty, pre pravé a ľavé oko zvlášť. V prípade, že tento údaj na recepte nenájdete, môžete navštíviť očnú optiku, kde vám tento údaj jednoducho za pomoci PD metra zmerajú alebo môžete tento údaj zistiť v pohodlí domova s pomocou aplikácie (preklik)

Potrebujete poradiť?

Sme pre vas stále k dispozící, nevahajte nás kontaktovať!

Zavolajte 036/633 46 40
Napíšte nám e-mail E-mail
Vyskúšajte si okuliare virtuálne
Vstúpiť do VIRTUAL ROOM