Optisia

Akú mám veľkosť okuliarov?

10.05.2021

Rovnako ako oblečenie či topánky, aj okuliare majú svoje veľkosť. Každý okuliarový rám má svoju veľkosť značenú podľa medzinárodne dohodnutých pravidiel, nazývaných aj boxing system.

Na vnútornej strane okuliarov, väčšinou na stranici, sa nachádzajú tri údaje, zapísané ako: 

Prvé číslo označuje šírku očnice v jej najširšej časti. Na základe veľkosti očnice dokážeme odhadnúť veľkosť rámu. Dámske rámy sa väčšinou pohybujú vo veľkostiach 52 na užšie tváre, po 55 na širšie tváre. Menšie pánske veľkosti od 53 po 58 tie najväčšie. Výnimkou môžu byť moderné okrúhle okuliare, ktoré aj pri menšej veľkosti 49 – 51 dobre sadnú aj na dospelú tvár.

Ďalšie číslo predstavuje šírku nosníka. Tá sa štandardne pohybuje v rozmedzí od 16 – 18. Ak máte širší koreň nosa, je vhodné zamerať sa na väčšie veľkosti. Výhodou kovových rámov je, že nosníky sa dajú regulovať a prispôsobiť šírke vášho nosa.

Posledné číslo predstavuje dĺžku stranice, ktorá je obvykle 140 pri menších dámskych rámoch alebo 145 pri pánskych. Stranicu je možné prispôsobiť podľa individuálnych potrieb nositeľa. Navštívte ktorúkoľvek z optík pre úpravu vášho rámu. 

Ak si nie ste istý šírkou svojej tváre alebo údaje o veľkosti neviete porovnať so svojimi aktuálnymi okuliarmi, vyskúšajte jednoduchý trik s kreditnou kartou.

Priložte kreditnú kartu k stredu koreňa vášho nosa. Ak kreditná karta presahuje cez kútik vášho oka, prikloňte k výberu širších rámov. Ak naopak karta ku kútiku oka nedosahuje, siahnite skôr po užších rámoch. Pokiaľ karta kopíruje okraj vášho oka, vhodné budú stredné veľkosti.

Potrebujete poradiť?

Sme pre vas stále k dispozící, nevahajte nás kontaktovať!

Zavolajte 036/633 46 40
Napíšte nám e-mail E-mail
Vyskúšajte si okuliare virtuálne
Vstúpiť do VIRTUAL ROOM